Kebaikan Servis Aircond

Adakah anda tahu , jika anda tidak menjaga unit aircond anda dengan baik adalah bahaya? Lagi-lagi dengan cuaca beriklim tropika seperti Malaysia ini. Kewujudan aircond boleh mengawal suhu di tempat kerja dan juga rumah. Namun jika tidak di servis, ia juga boleh memudaratkan kesihatan.

Jika aircond anda tidak di servis, ia boleh menyebabkan udara yang tercemar  masuk ke dalam rumah anda kerana tidak dapat ditapis oleh unit aircond anda. Hasilnya anda akan bernafas dalam udara yang tercemar oleh kotoran dan habuk. Ini boleh mengakibatkan penyakit seperti asma, alahan, resdung dan banyak lagi. Apabila kulat, virus atau bakteria mula terkumpul dalam sistem aircond anda, tentulah kesannya akan menjadi lebih buruk!

Oleh itu, kami di GengAircond ingin berkongsi sedikit sebanyak kebaikan mengapa aircond anda perlu di servis secara berkala.

Unit aircond perlulah diservis secara berkala oleh juruteknik bertauliah bagi memastikan ia dapat berfungsi secara optimum dan selamat. 4 sebab kenapa unit aircond perlu diservis.

 • Memanjangkan Jangka Hayat
  • Aircond anda boleh beroperasi tanpa beban yang tinggi jika di servis berkala. Penyelenggaraan berkala juga akan memanjangkan sistem aircond anda. Anda perlu ingat bahawa jika ada satu bahagian yang rosak atau tidak berfungsi boleh menyebabkan tekanan pada komponen lain. Semakin cepat anda memperbaikinya, semakin baik sistem ini beroperasi secara keseluruhan.
 • Tingkatkan Kualiti Udara
  • Jika anda dalam keraguan mengenai adakah sistem aircond anda membersihkan udara di persekitaran anda, buka sahaja panel hadapan aircond dan lihat penapisnya. Anda akan nampak banyak habuk terkumpul di penapis.. Semakin banyak habuk terkumpul, semakin kurang berkesan penapis untuk menapis udara kotor yang melaluinya. Penapis yang kotor boleh mengakibatkan risiko untuk jatuh sakit amat tinggi. 
  • Servis berkala memastikan penapis anda berfungsi dan membersihkan kekotoran yang terdapat di dalam aircond anda. Dengan itu, anda dapat menikmati udara yang lebih bersih dan mengurangkan risiko jatuh sakit.
 • Mengelak kebocoran
  • Selain itu saluran air juga boleh tersumbat jika unit aircond anda tidak diservis mengikut jadual. Kebiasaannya ia tersumbat disebabkan oleh lumut dan habuk seperti di jelaskan di no 2 . Saluran yang tersumbat akan menyebabkan air menitis ke lantai rumah anda.
 • Menjimatkan Elektrik
  • Aircond yang bersih mampu menjimatkan tenaga elektrik. Servis aircond anda secara berkala akan membantu berfungsi lebih cekap. Penapis udara yang tersumbat, gegelung kondenser yang kotor dan masalah lain bermaksud aircond ini harus bekerja lebih keras untuk berfungsi – menghabiskan lebih banyak elektrik dalam prosesnya. Aircond yang tidak berfungsi dengan cekap akan meningkatkan bil elektrik anda. Servis rutin, sebaliknya, akan menjimatkan penjimatan pada bil elektrik anda dan udara yang bersih.