Kenapa Aircond Keluar Air?

Di negara tropika seperti Malaysia,  AC sudah menjadi peralatan rumah yang diperlukan. Untuk memastikan rumah dalam peredaran udara yang baik dan santai untuk aktiviti seharian, pengguna perlu hidupkan sepanjang masa. Akan tetapi, dengan alasan seperti kekurangan servis yang berkala, berulang kali penggunaan, dan perubahan cuaca, AC cenderung untuk menimbulkan masalah dari masa ke semasa. Yang paling biasa adalah masalah kebocoran air. Masalah ini akan mengakibatkan AC tidak dapat berfungsi dengan baik sehingga tidak dapat memberikan penyejukan yang betul menyebabkan yang tersayang di rumah untuk menahan panas. Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan kebocoran air pada aircond, iaitu:

 1. Penapis Udara Kotor
  • Jika penapis tidak dibersihkan, ia akan menyebabkan habuk terkumpul dan menjadi tebal. Ais akan terbentuk keran aliran udara terhalang dan pemindahan haba tidak sempurna. Bila AC dimatikan, ais akan cair dan mungkin akan keluar dari indoor unit.
 2. Kerosakan Pam
  • Pam adalah alat yang terletak di bawah gegelung penyejuk. Fungsi pam adalah untuk mengalirkan air secara menyeluruh untuk mencegah daripada kebocoran. Pam rosak atau tidak berfungsi kerana terjadinya pengumpulan habuk dan kotoran, dan akan menyebabkan kebocoran air. Ini adalah salah satu petunjuk bahawa pam tidak berfungsi dengan baik.
 3. Pemasangan AC yang salah
  • Pemasangan AC yang salah adalah antara sebab mengapa kebocoran berlaku. Itulah sebabnya pemasangan yang salah boleh menyebabkan air saliran dari AC tidak mengalir dengan betul. Sekiranya pemasangan mengikuti prosedur operasi standar atau seperti yang ditentukan, ia tidak akan menyebabkan kebocoran dan air saliran akan mengalir dengan baik. Oleh itu, sebagai pengguna AC, anda perlu memeriksa proses pemasangan untuk mengelakkan masalah bocor.
 4. Penebat Paip “Copper” Dah Reput
  • Mudah berlaku kondensasi  disebabkan penebat tidak berfungsi dengan baik. Paip yang digunakan untuk aircond perlulah sentiasa di selenggara jika tidak ia boleh menyebabkan kebocoran. Secara ringkas, anda boleh check paip aircond anda untuk mengetahui sama ada ia menyebabkan kebocoran atau tidak.
 5. Saluran Paip Air Tersumbat
  • Ketika peredaran udara di dalam rumah melalui gegelung penyejat, habuk, debu, dan sebagainya boleh terperangkap kerana kelembapan. Lama kelamaan, kekotoran tersebut akan terkumpul dan terperangkap di dalam saluran kondesat atau saluran paip anda dan menyebabkan tersumbat. Apabila tersumbat, kebocoran akan berlaku kerana air tidak dapat mengalir melalui saluran paip tersebut.